Thema

Thema Bestuur

Wat willen we bereiken?

  • Uitgangspunt voor onze werkzaamheden is, dat we de kracht van de samenleving stimuleren,

benutten en ondersteunen.

  • Waar mogelijk en gewenst maken we als partners deel uit van netwerken in de samenleving

en geven zo vorm en inhoud aan het begrip 'van buiten naar binnen' werken.

Wat gaan we er voor doen?

Verkiezingen en coalitievorming
In 2022 zullen in ieder geval verkiezingen voor de gemeenteraad plaatsvinden. We houden hierbij rekening met het feit dat ook deze verkiezing mogelijk de nodige Covid-19 maatregelen met zich mee gaat brengen. Natuurlijk hopen we op verkiezingen zonder extra richtlijnen. Indien wij weer aan het experiment 'centraal stemmen tellen' willen meedoen, dan dient de raad hierover een besluit te nemen. De voor- en nadelen moeten in beschouwing worden genomen.
De Stembureauapp is een waardevolle aanvulling gebleken en zal ook tijdens de gemeenteraadsverkiezing worden ingezet ter ondersteuning van het totale stemproces. Dit houdt bijvoorbeeld in: op afstand de stembureaus volgen, direct vragen beantwoorden of bij te springen waar nodig. Het gebruik van bordbusters (verkiezingsborden: n.a.v. motie plakken verleden tijd) zal als proef ingezet worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

Na de verkiezingen voor de gemeenteraad volgt het proces van coalitievorming. Dat proces is aan de fracties met ondersteuning vanuit de griffie en de ambtelijke organisatie. Na afronding van de coalitievorming benoemt de gemeenteraad de wethouders en is daarmee het college van burgemeester en wethouders weer gevormd. Voor nieuwe benoemde wethouders wordt een introductieprogramma op maat samengesteld. Vanuit de griffie wordt een introductieprogramma gemaakt voor nieuwe raadsleden.

Participatie rondom de Omgevingswet
Het vertrekpunt voor de doorontwikkeling van de participatie is het in december 2020 door de raad vastgestelde strategisch kader communicatie, participatie en dienstverlening en het in juli 2021 vastgestelde participatiebeleid. Omdat participatie onderhevig is aan ontwikkelingen is het belangrijk dat we binnen de gemeente ervaring blijven opdoen en leren van participatietrajecten. De komende jaren richten wij ons op kwalitatief goede participatieprocessen welke voldoen aan de uitgangspunten vermeld in het beleid.
Ook anticiperen we actief op de komst van de Omgevingswet in juli 2022. De Omgevingswet stimuleert participatie. In het Omgevingsbesluit staan regels om participatie te borgen. Participatie is verplicht voor de gemeente als bevoegd gezag bij projecten, plannen en visies. Participatie is maatwerk daarom schrijft de wet niet voor hoe participatie moet plaatsvinden, maar wel dát het moet plaatsvinden. Er wordt vrijheid gegeven aan gemeente om eigen keuzes te maken voor de inrichting van het participatieproces.

Dorpsgericht werken
In 2008 is de gemeente Nieuwkoop gestart met dorpsgericht werken. In 2015 is er tussentijds geëvalueerd. We zijn nu zes jaar later en er is sprake van diverse nieuwe ontwikkelingen. Een goed moment voor een evaluatie en een blik op een nieuwe visie, het Dorpsgericht werken 3.0 waarvan de uitvoering in 2022 zal worden opgepakt.

Deze pagina is gebouwd op 11/12/2021 12:04:52 met de export van 11/12/2021 11:55:26