Thema

Thema Zorg en leefstijl

Onder dit thema valt onder andere de uitvoering van de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo):

Wat willen we bereiken?

Thema: Zorg en leefstijl
Wat willen we bereiken?

  • Een inclusieve Nieuwkoopse samenleving waarin iedereen mee kan doen.
  • Een zorglandschap dat past bij de zorg- en ondersteuningsvraag van onze inwoners.
  • Adequate, passende zorg voor inwoners die dat nodig hebben, waarbij de kosten beheersbaar blijven.
  • Gemeentelijke regie en sturing op zorg en ondersteuning (versterking van integrale aanpak).
  • Ontschotting van bestaande budgetten in het sociaal domein om een innovatieve aanpak van complexe problemen mogelijk te maken 'werken vanuit de oplossing'.
  • Een effectieve preventieaanpak die de zorgvraag beperkt.
  • Zorg is dichtbij en toegankelijk georganiseerd.

Gezondheid
Wat willen we bereiken?   

  • We streven naar gezonde en vitale inwoners van Nieuwkoop.
  • Bij de invulling van het gezondheidsbeleid willen we aansluiten bij de behoefte van inwoners, organisaties en professionals.

Wat gaan we ervoor doen?
In 2022 gaan we verder met de uitwerking en uitvoering van het lokale gezondheidsbeleid dat is vastgelegd in de nota 2021-2025 'Goed leven in Nieuwkoop'. In deze nota hebben we als doel inwoners te helpen hun leven zo gezond mogelijk in te richten. Dit doen we vanuit de levensloop benadering; welke interventies passen het beste bij welke levensfase. We werken vanuit het brede concept positieve gezondheid. Dit is het vermogen van mensen met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. We zetten in op drie thema's: samen gezond, gezond gedrag en een gezonde omgeving. Dit doen we samen met partners in het zorgdomein en daarbuiten. In 2022 ligt de prioriteit bij de aanpak matiging alcoholgebruik.

Wmo
Wat willen we bereiken?

  • Passende ondersteuning zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
  • Toegankelijke ondersteuning voor inwoners die dat nodig hebben, in de buurt georganiseerd.
  • Het beheersbaar houden van de kosten voor maatschappelijke ondersteuning.

Wat willen we bereiken in 2022?

  • We willen in 2022 de samenwerking met nieuwe partners vormgeven.
  • We willen beter inzicht in de effecten van de geleverde ondersteuning.
  • We willen meer vorm geven aan de sturing en monitoring in het sociaal domein.  

Wat gaan we ervoor doen?
De nieuwe overeenkomsten voor Wmo-ondersteuning, hulpmiddelen en huishoudelijke hulp zullen starten in 2022. Met onze nieuwe partners gaan we uitwerking geven aan de visie en verdere inrichting van het Nieuwkoopse zorglandschap. De opdracht Zorg en ondersteuning is een brede opdracht geworden, waarin ook de toegang tot alle maatwerkvoorzieningen is opgenomen. In de opdracht staan de hulpvraag en de mogelijkheden van de inwoner voorop. Hierdoor -en door de opdracht te beleggen bij een breed samenwerkingsverband- kan nog beter gezocht worden naar passende ondersteuning dichtbij huis, om hiermee de inwoners te ondersteunen bij zelfredzaamheid in de eigen woonomgeving. Het opbouwen van een goede samenwerkingsrelatie tussen de nieuwe partners en het gemeentelijk Team de Verbinding is daarbij een belangrijk onderdeel. Het is tevens belangrijk om inzicht te hebben in de effecten van de geleverde ondersteuning. In 2022 geven we meer vorm en invulling aan de monitoring en sturing binnen het sociaal domein door de in 2021 ontwikkelde monitor sociaal domein verder te verfijnen.

Zorg en wonen
Wat willen we bereiken?

  • Iedereen die in onze gemeente woont, kan beschikken over passende voorzieningen/woning

(-aanpassing) en of ondersteuning om zo zelfstandig mogelijk te wonen.

Wat willen we bereiken in 2022?

  • In 2022 worden de Welzijnsbezoeken voor ouderen voortgezet met coördinatie door Team de Verbinding.
  • In 2022 vindt het aanbestedingsproces plaats voor Ondersteuning met wonen in Rijnstreekverband. Hiermee willen we bereiken dat voor al onze inwoners een passende voorziening aanwezig is. Zo dichtbij mogelijk.

Wat gaan we er voor doen?
In 2022 zetten wij de Welzijnsbezoeken voort die vanuit het gemeentelijk Team de Verbinding worden gecoördineerd en ondersteund. Deze bezoeken geven ons niet alleen inzicht in individuele problematiek, maar helpen ons ook om gemeentebrede knelpunten te signaleren en aan te pakken.  

In 2022 start de aanbestedingsprocedure voor de Ondersteuning met wonen. Daarmee geven we vorm aan de doordecentralisatie van de maatschappelijke zorg en bereiden we ons voor op de organisatie van Maatschappelijk opvang en Beschermd wonen. Deze aanbesteding voeren wij uit in samenwerking met de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. In 2021 is de opdracht Zorg en ondersteuning (zie Wmo) afgerond, daar bouwen wij met Ondersteuning met wonen op voort, zodat deze beide vormen van ondersteuning op elkaar afgestemd zijn.

In 2021 is een verkenning gedaan naar woonconcepten voor ouderen waar wonen en zorg geïntegreerd worden. ​Onderdeel van die verkenning is een analyse van vraag en aanbod in de gemeente. Op basis daarvan kan de gemeente in 2022 stappen zetten in het samenwerkingsproces met corporaties, ontwikkelaars en zorgpartijen om de huisvestingsopgave voor wonen met zorg te realiseren. ​

Jeugdhulp
Wat willen we bereiken?

  • Onze jeugd groeit gezond en veilig op en gezinnen krijgen adequate ondersteuning wanneer dit nodig is.
  • Doelmatige inkoop en organisatie van vrijwillige jeugdhulp vanaf 2023 voor onze gemeente en de regio, op basis van het Koersdocument Zorglandschap.
  • Beheersbare kosten van jeugdhulp door versterking van de preventie en stimuleren van kosten bewust handelen.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Het inkooptraject jeugdhulp in De Rijnstreek uitvoeren op basis van het vastgestelde Koersdocument Zorglandschap Nieuwkoop en rekening houdende met actuele ontwikkelingen.
  • Acties inzetten om de kosten van jeugdhulp beter te beheersen.
  • We gaan door met de uitvoering van preventief jeugdbeleid.

Preventie
In Nieuwkoop streven we naar een omgeving waarin alle kinderen veilig en gezond opgroeien en hun talenten ontwikkelen. Als het noodzakelijk is zorgen we voor toegankelijk jeugdhulp, zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig. De samenwerkingspilot met het onderwijs is een succes gebleken en wordt in 2022 gecontinueerd. Dat geldt ook voor de samenwerking met huisartsen en praktijkondersteuners en de inzet van het gemeentelijk jongerenwerk als netwerkpartner in het preventieve veld.

Nieuwe opdracht jeugdhulp 2023
In 2022 wordt binnen de Rijnstreek een nieuwe opdracht voor de uitvoering van vrijwillige jeugdhulp voorbereid. Het kader voor de nieuwe opdracht wordt voor Nieuwkoop gevormd door het Koersdocument zorglandschap Nieuwkoop. Voor een zorgvuldige overgang naar de nieuwe vrijwillige jeugdhulp aanbieder per 1 januari 2023 wordt in de 2e helft van 2022 begonnen met de implementatie. In 2022 maakt Nieuwkoop nog volledig deel uit van de jeugdhulp regio Holland Rijnland. Alleen het Jeugd- en Gezinsteam wordt gecontinueerd op basis van een subsidie.
Vanaf 1 januari 2023 maakt Nieuwkoop alleen nog voor jeugdhulp op basis van het gedwongen kader onderdeel uit van de regionale inkooporganisatie. Daarnaast blijft Nieuwkoop uiteraard onderdeel uitmaken van de regionale bestuurlijke en ambtelijke samenwerking binnen Holland Rijnland.

Beheersing financiële risico's 2022.
Voor 2022 zijn in de regio verschillende afspraken gemaakt om de financiële risico's rond de jeugdhulp beter te beheersen. Dit betreft de invoering van nieuwe governance structuur van de regionale inkooporganisatie, verbeteringen in de bedrijfsvoering waardoor het mogelijk is betere prognoses over de kostenontwikkeling af te geven en een gemeentelijke rol bij het contractmanagement. Daarnaast wordt vanuit het lokale Jeugd- en gezinsteam ingezet op kostenbewust werken.
Vanuit het Rijk ontvangen wij een extra bijdrage voor de financiering van jeugdhulp van ca. 3 miljoen. Deze middelen worden deels gebruikt ter compensatie van de middelen die al worden ingezet. Wel wordt in regionaal verband gekeken bij welke aanbieders de problematiek zo urgent is dat verruiming van het budgetplafond noodzakelijk is om onverantwoord lange wachttijden te voorkomen. De beoordeling daarvan wordt gebaseerd op het arbitragerapport van het Rijk en de VNG op grond waarvan de extra middelen beschikbaar zijn gesteld.

Wat gaan we er voor doen?

Deze pagina is gebouwd op 11/12/2021 12:04:52 met de export van 11/12/2021 11:55:26