Thema

Thema Werk en inkomen

Onder dit thema valt de uitvoering van de Participatiewet en het minimabeleid.

Wat willen we bereiken?

Werk en inkomen
Wat willen we bereiken?

  • Voorkomen dat inwoners langdurig op een bijstandsuitkering zijn aangewezen.
  • De effecten van de coronacrisis op ondernemers en werknemers zo veel mogelijk beperken.
  • Goede samenwerking tussen Nieuwkoopse ondernemers en het Werkgeverservicepunt (WSP).
  • Minder inwoners in problematisch schuldsituaties.
  • Het bereik van onze minimaregelingen neemt met 10% toe.
  • Ook bij werk en inkomen is een integraal zorgaanbod het uitgangspunt.
  • Jongeren zijn in beeld bij de gemeente.

Wat gaan we ervoor doen?

In 2022 worden werkzoekenden die door corona hun werk verloren intensief begeleid naar een nieuwe baan. Aan de uitvoering van de Participatiewet door de gemeente Alphen verbinden we nieuwe prestatie-indicatoren. Met de gemeente Alphen wordt daarnaast besproken welke randvoorwaarden nodig zijn om domeinoverstijgend te werken.

Om armoede te bestrijden gaan we het gebruik van minimavoorzieningen verder stimuleren door middel van een actieve PR en voorlichting bij onze netwerkpartners. Er komt een lokaal aanbod gericht op het voorkomen van problematische schulden voor de verschillende doelgroepen (zoals jongeren, statushouders). Voor statushouders geldt dat dit een verplicht onderdeel wordt in de nieuwe Wet Inburgering. Daarnaast wordt in 2022 gewerkt met een systeem van Vroegsignalering. Hierbij krijgen we als gemeente vroegtijdig signalen van onder andere verzekeraars en corporaties als mensen hun vaste lasten niet kunnen betalen. Deze inwoners krijgen hulp aangeboden vanuit de gemeente. Jongeren (23-27) die uit beeld dreigen te raken gaan we tenslotte outreachend benaderen via het jongerenwerk.

Statushouders
Wat willen we bereiken?  

  • Per 1 januari 2022 zijn we klaar voor de nieuwe Wet Inburgering.
  • Statushouders doen mee in de Nieuwkoopse samenleving.

Wat gaan we er voor doen?
Per 1 januari 2022 gaan we van start met de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. We werken met onze maatschappelijke begeleiding op dit moment al voor een groot deel op de wijze die de wet van ons vraagt en we gaan daarmee door. We regelen daarnaast een warme overdracht met het COA, maken mensen financieel zelfredzaam en bevorderen deelname aan de samenleving. Voor iedere statushouder wordt een persoonlijk inburgeringsplan gemaakt, met daarin afspraken over hun taal- en inburgeringstraject en hun deelname aan werk, vrijwilligerswerk of onderwijs (duale aanpak). We zetten met onze activiteiten ook in op opvoeding, leefstijl en sociale contacten.
We houden de voortgang van de inburgering goed in de gaten en zullen bijsturen waar nodig. We werken hiervoor nauw samen met Echt Nederlands die voor ons het inburgeringsonderwijs en taalonderwijs verzorgt, met de onderwijsinstellingen, met werkbedrijf Rijnvicus en lokale verbonden partijen.

Wat gaan we er voor doen?

Deze pagina is gebouwd op 11/12/2021 12:04:52 met de export van 11/12/2021 11:55:26