Thema

Thema Economie, Toerisme, Natuur

Wat willen we bereiken?

Economie

  • Een ondernemende gemeente met een gezonde en duurzame lokale economie en een goed vestigingsklimaat.
  • Voldoende werkgelegenheid voor onze inwoners.
  • Geen onnodige regels en beperkingen die ondernemen lastiger maken.

Detailhandel

  • Een gezond, divers en bereikbaar winkelaanbod dicht bij onze inwoners.
  • Regionale aantrekkingskracht van de kern Nieuwkoop.
  • Een vitaal centrum in Ter Aar.

Recreatie en Toerisme

  • Nieuwkoop is een toeristisch centrum.
  • Goede mogelijkheden voor onze inwoners en toeristen om in Nieuwkoop te recreëren en van de natuur te genieten.
  • Een breed en gevarieerd aanbod van toeristische attracties.
  • Goede bereikbaarheid van onze toeristische trekpleisters en plassen.

Wat gaan we er voor doen?

Economie

Greenport Aalsmeer (ruimtelijke visie)
In 2022 zal de uitvoeringsagenda Greenport Aalsmeer aandacht vragen op het gebied van ruimte en duurzaamheid, bereikbaarheid, kennis en innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt, imago, profilering en organiserend vermogen én de huisvesting van arbeidsmigranten (zie verder). Onder meer is de Greenport voornemens de 'ruimtelijke visie Greenport' te herijken.

Visie maatwerkgebieden
In 2022 geven we uitvoering aan de visie maatwerkgebieden. De planning is om deze visie in 2022 vast te stellen. De maatwerkgebieden zijn de Oost- en Westkanaalweg ten noorden van de Hertog van Beijerenstraat, het Reigersbos en het gebied ten noorden van de Schilkerweg (zie kaart). In de visie is vastgelegd wat de ruimtelijk wenselijke ontwikkelingen zijn binnen deze gebieden. De daadwerkelijke uitvoering daarvan zal plaatsvinden op basis van initiatieven van derden, waarbij de gemeente uitsluitend een rol heeft als vergunningverlener of planwetgever. De gemeente is dus zelf géén trekker, initiatiefnemer of coördinator van initiatieven

Schoterhoek II
Het jaar 2022 staat voor het project Schoterhoek II in het teken van de uitgifte van bedrijfskavels. De nog resterende percelen worden verkocht en uitgegeven aan geïnteresseerde bedrijven. De verwachting is dat na 2022 het overgrote deel van de kavels verkocht is en de bedrijfspanden in aanbouw of al in gebruik zijn. Het warmtenet is operationeel en het beheer ervan wordt in 2022 nog door de gemeente verzorgd. In 2026 wordt het beheer en exploitatie overgenomen door de coöperatie warmtenet Schoterhoek II.

Arbeidsmigranten
In de regio worden afspraken gemaakt over het huisvesten van arbeidsmigranten. Aanleiding hiervoor is: het tekort aan kwalitatief goede huisvesting voor arbeidsmigranten in de regio, sociaal-/maatschappelijke problemen met betrekking tot werkgeverschap/huisvesting van arbeidsmigranten en de verwachting dat de vraag naar arbeidsmigranten in de regio toeneemt. Vooruitlopend op het maken van afspraken, is door de Greenport Aalsmeer een plan van aanpak opgesteld. De uitgangspunten die hierin genoemd zijn, zijn als volgt:

  • Bij het maken van afspraken wordt gekeken naar de aspecten ruimte, wonen, zorg, handhaving en registratie;
  • Bekeken wordt wat regionaal kan en wat lokaal moet;
  • Het benoemen van gezamenlijke doelen en uitgangspunten, zoals het bepalen van de huisvestingsopgave, ruimtelijke spreiding en het gezamenlijk afstemmen en opstellen van definities;
  • Het uitwerken van doelen in concrete voorstellen;
  • Ruimte bieden aan maatwerkoplossingen;
  • Het betrekken van relevante partijen bij het proces en het zorgen voor draagvlak;
  • Afspraken vastleggen in een convenant en dit convenant laten ondertekenen door betrokken partijen.

Op gemeentelijk niveau gaat een regiegroep aan de slag met dit onderwerp. Resultaten worden na afstemming gedeeld met de regio en gebruikt als input voor het maken van regionale afspraken.

MKB-deal Rijnstreek

In 2022 vindt - in samenwerking met de partijen in de Rijnstreek - uitvoering plaats van het projectplan gericht op digitalisering van het bedrijfsleven, met de organisatie van masterclasses en financiële ondersteuning vanuit een voucherregeling.

Detailhandel

Centrumplan Ter Aar / De Vlinderlocatie
Het doel van het centrumplan Ter Aar is toewerken naar een toekomstbestendig winkelcentrum met een hogere aantrekkingskracht. Na de sloop van sporthal ‘De Vlinder’ vormt de herontwikkeling van de Vlinderlocatie het startpunt voor de verdere uitwerking richting de rest van het centrum. In 2022 wordt de aanbesteding voortgezet waarvan de voorbereidingen in 2021 zijn gestart. Voor de uitvoering is betrokkenheid en deelname van vastgoedeigenaren cruciaal.

Centrumplan Nieuwkoop

In 2021 is een start gemaakt met de uitvoering van het Centrumplan Nieuwkoop, zoals in 2021 is vastgesteld door de Raad. Er is een Regiegroep actief die de werkzaamheden van verschillende werkgroepen coördineert. Ieder deelproject uit het Centrumplan kent een eigen werkgroep. In 2022 is de verwachting dat gestart kan worden met de uitvoering van de eerste uitgewerkte deelplannen. De aanpassing Reghthuysplein wordt gezien als eerste en belangrijkste deelplan.

Centrummanagement
In 2022 is er een externe, nieuwe centrummanager voor de gemeente Nieuwkoop met specifieke focus op het centrumplan Reghthuysplein.

Ondernemersfonds

In 2022 ziet de gemeente toe op de versterking van het organiserend vermogen van de stichting Ondernemersfonds.

Standplaatsenbeleid
In 2022 worden de eerste ervaringen opgedaan met het geactualiseerde standplaatsenbeleid.

Recreatie en Toerisme

Covid-19 heeft de toeristische markt van de ene op de andere dag sterk veranderd en het blijft afwachten hoeveel toeristen wij kunnen verwachten de komende jaren en vooral waar die toeristen vandaan komen. Gelukkig zijn er een aantal initiatieven vanuit toeristisch ondernemers (B&B, uitbreiding botenverhuur, horeca). Om de stap tussen initiatief en de uitgangspunten van de nota Recreatie en Toerisme te overbruggen is er in 2021 een handelingskader opgesteld waarlangs toeristische initiatieven worden beoordeeld op wenselijkheid. In 2022 blijven we dit Handelingskader gebruiken en waar nodig verder scherp stellen. Ook worden ontwikkelingen op het gebied van wandelroutes en bebording verwacht. De Oude Hollandsche Waterlinie speelt daarbij een belangrijke rol.

Waterrecreatie

Water speelt een belangrijke rol in de toeristische beleving van Nieuwkoop. Nieuwkoop maakt deel uit van de Hollandse Plassen. Samen met de provincie, Hollandse Plassen, Midden Holland en Hof van Delfland is een gezamenlijk waterprogramma opgesteld. In dit programma staan drie prioriteiten: gastvrij en beleefbaar, smart waternetwerk en groene waterrecreatie. Met name in Hollandse Plassenverband en zeker in Nieuwkoop wordt ingestoken op betere (vaar)voorzieningen zoals aanlegsteigers met laadpalen, (drijvende) toiletten en overnachtingslocaties op en rond het water. Voor het realiseren van overnachtingsplekken werken we samen met ondernemers, provincie en Hollandse Plassen-gemeenten aan een handboek om, waar mogelijk, wet- en regelgeving te vereenvoudigen en gelijk te trekken zodat aanvragen eenvoudiger worden. 

Toeristische promotie en marketing

Nieuwkoop Marketing

Een goede marketing van Nieuwkoop als aantrekkelijke recreatieve bestemming blijft van groot belang om bezoekers aan te trekken. Nieuwkoop Marketing doet dat op tal van, vooral digitale, manieren. Ook participeert Nieuwkoop actief aan de Bestuurlijke Tafel Water, Ruimte en Groen, om Nieuwkoop ook in Groene Hart-verband goed op de kaart te zetten en te houden. Nieuwkoop Marketing participeert daarvoor in 'Groene Hart Verbinders', de samenwerkende recreatie marketeers in het Groene Hart.

Ook is er aansluiting met de app ‘Hier! In de Regio’, een project dat vanuit Rijn- en Veenstreek is gestart. Ook ondersteunt gemeente Nieuwkoop de activiteiten van de VVV. Alle partijen werken hier in samen en die samenwerking wordt in 2022 verder voortgezet.

Natuur

Noordse Buurt
Samen met omwonenden en andere betrokken krijgt de natuurontwikkeling in het zuidoosten van de Noordse Buurt verder vorm. Het (schets)ontwerp maakt de ontwikkeling van een dynamisch moeras en overgangszone (27 hectare) en gevarieerd bos en overgangszone (6 hectare) binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN) mogelijk. De gronden voor deze ontwikkeling zijn door de gemeente verkocht aan de Provincie Zuid-Holland. De gemeentelijke bosontwikkeling van 5,5 hectare buiten NNN is ook onderdeel van het (schets)ontwerp. Dit vormt de afronding van de natuurontwikkeling in het zuidelijk deel. De 1e herziening van het bestemmingsplan Noordse Buurt wordt naar verwachting onherroepelijk in 2022.

Gebiedsgerichte aanpak (regie provincie)

Voor elk Natura2000-gebied is de stikstofproblematiek anders. Samen met gebiedspartijen werkt de provincie Zuid-Holland aan een gerichte aanpak voor het Nieuwkoopse plassengebied. Een doelmatige en haalbare combinatie van stikstofmaatregelen en natuurherstel, waarbij koppelkansen met andere actuele thema’s zoveel mogelijk worden benut. Het doel is de natuur robuuster maken en daarmee ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen (bijv. de woningbouwopgave). Dit gebiedsproces blijft veel bestuurlijke en ambtelijke inzet vragen. De uitkomsten zijn belangrijke bouwstenen voor het nieuwe beheerplan dat in 2022 geactualiseerd moet zijn.

Gouwe Wiericke

De interbestuurlijke samenwerking Gouwe Wiericke is gericht op het afronden van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) in combinatie met duurzaam waterbeheer, het tegengaan van bodemdaling, en het versterken van de landbouwstructuur. Bij de aanleg van nieuwe natuur worden ook kansen voor toerisme en recreatie meegenomen. Natuurontwikkeling in Ruygeborg en Westveen, maar ook in de Noordse Buurt, Meijegraslanden en Bovenlanden, vindt plaats in de context van toegankelijke en beleefbare natuur die zich op een goede manier verhoudt tot de omgeving. Betrokkenheid en draagvlak zijn belangrijke en procesmatige randvoorwaarden. Er ligt hierbij ook een duidelijke koppeling met de gebiedsgerichte aanpak.

Deze pagina is gebouwd op 11/12/2021 12:04:52 met de export van 11/12/2021 11:55:26