Verbonden partijen

Omgevingsdienst West Holland (ODWH)

De Omgevingsdienst West-Holland is de gezamenlijke uitvoeringsorganisatie van en voor twaalf deelnemende gemeenten en de provincie Zuid-Holland. Hij levert zijn bijdrage aan het verbeteren en bewaken van de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving in Holland Rijnland.
Om dit te bereiken voert de dienst alle milieutaken uit voor de gemeenten Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude en voor de provincie Zuid-Holland. Voor de gemeente Katwijk is dit uitsluitend het Basistakenpakket. Daarnaast adviseert de dienst over milieuaspecten bij ruimtelijke planvorming en is de dienst actief op het brede terrein van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Hierbij gaat het om onderwerpen zoals bodem- en luchtverontreiniging, geluidhinder, gevaarlijke stoffen, natuur, omgevingsveiligheid en energie- en waterbesparing.
De begroting is inhoudelijk opgebouwd uit vier thematische programma’s:

1. Milieu en Bodem
2. Omgevingsadvies
3. Duurzaamheid

4. Bouwen

2022 is het eerste jaar van de nieuwe Strategie 2022-2025, die in 2021 wordt voorbereid en begin 2022 zijn afronding krijgt. De Strategie dient om richting te geven aan de toekomstige ontwikkelingen van de dienst, maar ook als overdrachtsdocument aan een (gedeeltelijk) nieuw bestuur als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2022. Uiteraard zal aan het nieuwe bestuur in 2022 nog de gelegenheid geboden worden om hun wensen en suggesties kenbaar te maken en die door te voeren.

Inhoudelijke zal de Strategie 2022-2025 van de ODWH drie grote inhoudelijke thema’s kennen die nader worden uitgewerkt:

De doorontwikkeling van dienst als dienstverlener. Bij dit onderwerp gaat het om het wezen van de dienst: het takenpakket, de kwaliteit, de relatie met de deelnemers, de financiering: eigenlijk de thema’s die de Commissie Van Aartsen in haar recent gepubliceerde rapport als aandachtspunten heeft aangegeven.

De Omgevingswet in de praktijk. 2022 is het jaar waarin de Omgevingswet (op dit moment nog steeds: naar alle waarschijnlijkheid) van kracht wordt. Dat is het einde van een periode van voorbereiding, maar het begin van een periode van overgang, wennen, verder uitvinden, etc. die waarschijnlijk dit hele decennium zal beslaan. Hoe de dienst zich daarmee moet en kan verhouden is een belangrijk onderwerp.

Deze pagina is gebouwd op 11/12/2021 12:04:52 met de export van 11/12/2021 11:55:26